İSAR YAZ OKULU PROGRAMI

9 Ağustos 2019
18:24

İSAR V. İHTİSAS YAZ OKULU:
YAZMA ESERLER
(2-25 TEMMUZ 2019)

İSAR İhtisas Programı çerçevesinde her sene farklı bir konu etrafında düzenlenen yaz okullarının 5’ncisi, “Yazma Eserler” tematik üst başlığı altında gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz yıl “Arşiv Okuryazarlığı” başlığı etrafında düzenlenen yaz okulunun ardından bu sene de klasik dönem araştırmalarının vazgeçilmez kaynakları arasında yer alan İslam el yazmalarının tarihsel gelişimi ile teknik ve biçimsel boyutları birçok farklı açıdan masaya yatırıldı. Alanında yetkin akademisyen ve uzmanların teorik ve uygulamalı anlatımları eşliğinde gerçekleştirilen seminerlerde İslam dünyasında kitap ve kütüphanelerin konumu, günümüzde yazma eser kütüphaneleri, yazma eseri oluşturan biçimsel ögeler, basılı ve dijital kataloglama çalışmaları, mevcut veritabanlarından istifade etme yöntemleri, yazmaların tenkitli neşir çalışmaları ve eserlerin yayımlanma sürecinde izlenen farklı yöntemler gibi çeşitli konular ele alındı.

Üsküdar Özbekler Tekkesi’nde gerçekleştirilen program, özellikle de edebiyat, tarih, iktisat ve ilahiyat alanlarında araştırmalarını yürütmekte olup yurt içi ve yurt dışında eğitimlerini sürdüren İSAR İhtisas öğrencilerinin ilgiyle takip ettiği bir çerçevede seyretti.

Dört hafta boyunca devam eden bu tematik yaz okulu seminerlerinde İSAR İhtisas öğrencileriyle buluşan isimler ve konuşma başlıkları ise şöyle idi:

  1. Arafat Aydın, “Yazma Eser Kütüphaneleri ve Yazma Eser Bilgisi”, “Yazmalar.gov.tr Uygulaması”
  2. Sadık Yazar, “Tenkitli Neşir İçin Gerekli Kaynaklar, Kataloglar ve Eser-Konu Seçimi”
  3. İsmail E. Erünsal, “İslam Dünyasında Kitap ve Kütüphanenin Serüveni”
  4. Kadir Turgut, “Nüsha Tavsifi ve Nüsha Şeceresi”, “Uygulama: Nüsha Şeceresi Oluşturma”
  5. Mürteza Bedir, “Stemmatik”
  6. Berat Açıl, “Uygulama: Stemmatik ve Türkiye’deki Akisleri: Ali Nihad Tarlan”
  7. Ali İhsan Akçay, “Türkçe Dinî Metinlerin Neşri”
  8. Okan Kadir Yılmaz, “İSAM Tahkikli Neşir Kılavuzu”
  9. Sami Arslan, “İslam Mahtûtât Geleneğinin Üç Failinden Biri: Müstensih ve İstinsah Kayıtları”