Ürdün Yaz Programı 2018

9 July 2018
15:06

Bülten Yazımız

İSAR, her yıl olduğu gibi bu sene de 2. sınıfı başarıyla tamamlayan öğrencilerini, yaz dönemi boyunca Arapça eğitimi almaları için Ürdün’ün başkenti Amman’da bulunan Qasid Dil Enstitüsü’ne gönderdi.

Qasid Enstitüsü, dil eğitimindeki kalitesiyle sadece Ürdün’de değil, aynı zamanda dünya çapında tanınan ve modern Arapça eğitimi hususunda öncü kabul edilen kurumlardan birini oluşturuyor. Şüphesiz, kurumun böyle bir ivme kaydetmesinde uzman eğitim kadrosu ve yoğun eğitim sürecinin de oldukça önemli bir yeri bulunuyor. Qasid’ta eğitim gören öğrenciler, haftada 5 gün ve günde 4 saat olmak üzere hızlandırılmış bir eğitim programına katılım gösteriyor. Bu dersler dahilinde gerek yazma gerekse dinleme biçimlerinde verilen bazı ödevler, öğrencilerin  Arapça  seviyelerini  geliştirmeleri noktasında son derece verimli katkılar sağlıyor. Özellikle de haftalık olarak yapılan anket ödevleri, öğrencilerin üniversiteye girip diğer öğrencilerle kaynaşmalarında önemli bir rol oynuyor. Bu ödev özellikle öğrencilerin toplumla kaynaşmalarını ve doğal olarak konuşma yetilerini geliştirmelerini sağlıyor. Bunun haricinde Qasid, verdiği derslerin yanı sıra öğrencilerine çeşitli aktiviteler de sunuyor. Mesela bu yaz programında yine Qasid Ensitüsü tarafından düzenlenen “Ukaz Panayarı’ndan Çıkış” adlı etkinlikle öğrencilerin aktif olarak katıldığı bir Cahiliye devri temsili gerçekleştirildi.

Eğitim faaliyetlerine ilave olarak dil danışmanları rehberliğinde her hafta sonu düzenlenen geziler de öğrencilerin birbirini daha yakından tanımasına fırsat veriyor. Bu programlar kapsamında bu yıl Vadi-i Ram, Vadi-i Mucib, Mahmiyet Dâna ve Hammamat Maîn gibi turistik yerler ile Aclun Kalesi ve Kerak Kalesi gibi tarihî mekanlara geziler düzenlendi. Bu gezilerin uğrak yerleri arasında Muaz b. Cebel (r.a.), Ebu Ubeyde b. Cerrah (r.a.) ve Cafer b. Ebi Talib (r.a.) gibi sahabe efendilerimizin kabirleri ile Hz. Yuşa’nın (a.s.) makam kabri de vardı.

Öğrenciler Qasid’daki eğitimlerinin yanı sıra Medarik ve Mearic gibi kurumlarda, alanlarında tanınmış Emced Reşid ve Said Fûde gibi hocalardan ders alma imkanı buldular. Bu dersler öğrencilere hem ilmî anlamda geliştik lerini hem de Arapça işlenen bir dersi anlayabildiklerini göstermiş oldu. Düzenlenen ilmî faaliyetlerle öğrenciler Muhammed Ratib en-Nablusî gibi değerli hocalarla da tanışma imkanı buldu.

“Qasid’ta eğitim gören öğrenciler, haftada 5 gün ve günde 4 saat olmak üzere hızlandırılmış bir eğitim programına katılım gösteriyor. Bu dersler dahilinde gerek yazma gerekse dinleme biçimlerinde verilen bazı ödevler, öğrencilerin Arapça seviyelerini geliştirmeleri noktasında son derece verimli katkılar sağlıyor. Özellikle de haftalık olarak yapılan anket ödevleri, öğrencilerin üniversiteye girip diğer öğrencilerle kaynaşmalarında önemli bir rol oynuyor. Bu ödev  özellikle öğrencilerin toplumla kaynaşmalarını ve doğal olarak konuşma yetilerini geliştirmelerini sağlıyor.”

Ürdün programının bir başka önemli noktası da İSAR’ın yaz dönemi boyunca öğrencilerinden beklediği müstakil proje ödevleriydi. Bu proje ödevlerinin temel hedeflerinden birisi, öğrencinin kitabî bilgiden ziyade yaptığı anketler neticesinde ulaştığı tecrübî bilgiye dayanmasını sağlamaktı. Öğrenciler proje ödevlerini yazmaya başlamadan önce seçtikleri konu ile örtüşen sosyal topluluklarla anket ve görüşmelerde bulunmaya başladı ve bu çalışmalar da doğal olarak öğrencinin toplum içerisinde aktif bir konuşma pratiği geliştirmesinde kritik bir rol oynadı.

Son olarak öğrenciler, sundukları projeler ve girdikleri sınavlar neticesinde Qasid Dil Enstitüsü diplomalarını almaya hak kazanarak yaz dönemi boyunca devam ettikleri Ürdün programını başarıyla tamamlamış oldu.

“Qasid Enstitüsü, dil eğitimindeki kalitesiyle sadece Ürdün’de değil, aynı zamanda dünya çapında tanınan ve modern Arapça eğitimi hususunda öncü kabul edilen kurumlardan birini oluşturuyor.”