Bülten Yazımız
İstanbul Araştırma ve Eğitim Vakfı (İSAR) yaz döneminde 2. Sınıfı başarı ile tamamlayan öğrencilerini iki aylık eğitim programı kapsamında yoğun arapça eğitimi almak üzere Ürdün’ün başkenti Amman’da bulunan QASID Dil Enstitüsü’ne göndermekte. 2015 yazında da öğrenciler burada daha önceden belirlenmiş seviyelerine uygun olarak alanında uzman hocalar tarafından haftanın 5 günü 4’er saat modern Arapça eğitimi aldılar. Bu derslerde günlük gazete dili ve edebiyat sahasında seçkin metinler okunup tartışıldı ve öğrenciler hem muhâdese hem de kitâbe hususunda büyük gelişme kaydettiler.
Talebeler QASID’daki eğitimlerin yanı sıra Ahmet Snober’in riyasetinde İslamî ilimler sahasında mütehassıs hocalardan özel dersler aldı. İslamî İlimler Üniversitesi öğretim üyesi Emced Reşid hocadan Mezhepler Arası Fıkhi İhtilaflar, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi öğretim üyesi Ali Ömerî’den Tehzibu Senusî, Philadelphia Üniversitesi öğretim üyesi Yusuf Rebâbe’den Ürdün Kültürü ve Tarihi dersleri bunların başlıcalarıdır. Ayrıca QASID’da tertip edilen konferanslar ve yapılan ziyaretlerle öğrencilerin Ürdün Üniversitesi Şeriat Fakültesi’nde İslam Hukuku alanında eğitim veren Arif İzzeddin Hassune, kelam alanındaki çalışmaları ile tanınan Said Fûde, dünyaca meşhur muhaddis, muhakkik ve yazar Şuayb Arnavûtî gibi alimlerle tanışmalarına, engin bilgi ve tecrübelerinden istifade etmelerine de imkân sağlandı.
Ramazan ayında dil danışmanları ile beraber farklı yer ve mekanlarda iftar programları, Ürdün’ün farklı camilerinde teravih namazı ve itikaf programları düzenledi. Her hafta sonu yapılan tarihi ve turistik geziler arasında tarihi milattan önce 3000 yılına kadar uzanan Roma İmparatorluğu’na ait sınır bölgesi Ceraş antik kenti, Selahaddin Eyyubi zamanında Haçlı ordusuna karşı Kudüs’ü savunmak amacıyla inşa edilen Aclun Kalesi, doğa harikası Vadi Mucip, Ölüdeniz (Lut Gölü), Muaz b. Cebel (r.a.), Ebu Ubeyde b. Cerrah (r.a.) ve Dırar b. Ezer (r.a.) gibi sahabe efendilerimizin kabirleri ve Salt şehrinde Yuşa’ın (a.s.) makamları ziyaret edildi. Kudüs, Petra, Vadi Ram ve Akabe’ye geziler düzenlendi.
İSAR’ın üzerinde önemle durduğu konulardan birisi de bitirme projeleriydi. Bahsi geçen projelerin en önemli hedefi öğrencilerin insanlarla doğrudan iletişime geçerek kitabi bilgiden ziyade tecrübi bilgiye dayalı gelişimlerine katkı sağlamaktır. Dil danışmanları ve Ahmet Snober’in katkılarıyla konularını belirleyen öğrenciler 1 aylık alan taraması sonucu sunumlarını önce Ürdün’de Halid Snober’in başkanlığındaki komisyon önünde daha sonra İSAR’da tertip edilen Arapça Öğrenci Sempozyumu’nda başarıyla gerçekleştirdiler. Sunumu gerçekleştirilen projeler arasında dikkat çeken başlıklar “Ürdün Toplumunda Hristiyanlar’ın Sorunları,” “Ürdün Dinî ve Resmi Kurumlarında Tasavvufun Tesiri,” “Ürdün Hukukunda Dini Azınlık Mahkemeleri: Latin Katolik Kilisesi,” “Hilafetin Kureyşiliği ve Osmanlıların Hilafeti Meselesine Ürdünlü Araştırmacı, Tarihçi ve Akademisyenlerin Bakışı,” “Ürdün Şeriat Mahkemeleri,” “Ürdün’de Sufi Grupların İlme Bakışı” ve “Ürdün’de Bedeviler ile Hadariler Arasındaki İktisadi ve İçtimai İlişkiler” şeklinde sıralanabilir.
Proje sunumları ve final imtihanları neticesinde her bir öğrenci QASID Dil Enstitüsü diplomalarını almaya hak kazanmış ve Ürdün programını başarıyla tamamlamışlardır